2021-06-04 13:58:32• hírek • Szatmár.ro

Elballagtak a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum végzősei - GALÉRIA

Június 4-én, pénteken 11 órai kezdettel, a hagyományokhoz híven a szatmárnémeti római katolikus székesegyházban tartotta meg idei ballagási ünnepségét a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum. A szentmisével egybekötött ballagási ceremónia során az iskola 43 tizenkettedikes tanulója búcsúzott az Almamátertől.

Az ünnepély zászlóátadással vette kezdetét: a tizenkettedikesek zászlóhordozói ünnepélyesen átadták az iskola zászlaját tizenegyedik osztályos társaiknak, majd feltűzték arra a két osztály szalagját.



Az ünnepi mozzanatot követően elsőként Schönberger Jenő megyéspüspök köszöntötte a jelenlévőket, kiemeltképpen a végzős diákokat, de ugyanúgy a világi méltóságokat, a diákokat elkísérő szülőket, az iskola tanárait, valamint a papság jelenlévő tagjait.

A püspök atya a nemzeti összetartozás napja apropóján a trianoni békeszerződés 101. évfordulójára emlékezve kiemelte az összetartozás fontosságát. Elmondta, hogy azok, akik szeretik egymást, akkor is összetartoznak, ha fizikai távolság választja el őket: „Most utatokra bocsátunk titeket, az elválás jegyében, de az összetartozás reményében, mely megmarad bennetek, mert akik szeretik egymást, akkor is összetartoznak, ha fizikailag távolság választja el őket. Összeköti őket a szeretet. Elbocsátunk mi is titeket, de közben megőrzünk titeket a szívünkben” – fogalmazott a megyéspüspök, majd imájában Isten áldását kérte a ballagókra.

Ezt követően a szentmise rendje szerint Pakot Géza jezsuita atya, az iskola spirituálisa Lukács Evangéliumából olvasott, előkészítve a soron következő prédikációt. Majd bátorító szavakat intézett a búcsúzó diákokhoz, arra bíztatva őket, tekintsenek mindig úgy az Anyaszentegyházara, mint otthonra, a biztos menedékre, ahol mindig van hely számukra, legyenek bárhol a világban.

A prédikációt követően Schönberger Jenő megyéspüspök mondott főpásztori áldást a diákokra.

A szentmise további hagyományos szertartásait követően kezdetét vette az ünnepi beszédek sora. Elsőként a XI. osztályosok nevében Cuculeanu Krisztián, szólt a végzősökhöz, majd a ballagó diákok nevében búcsúbeszédet mondott előbb Károlyi Kinga-Tímea, a XII. A osztály tanulója, majd Kováts Álmos-Botond, XII. B osztályos diák. Ez után a jelenlévők Anderco Petra (XII. A) és Volosin Csenge (XII. B) közösen előadott énekszámát hallgathatták meg, melynek zenei kíséretét az iskola tanulói és Hadházy Éva zenetanárnő biztosították.

A felszólalók sorában Ádámkó István iskolaigazgató következett, aki Pál apostol Timóteushoz intézett soraival köszöntötte a diákokat: Senki meg ne vessen ifjú korod miatt, hanem légy példája a hívőknek beszédben, magaviseletben, szeretetben, hitben, tisztaságban.

Az igazgató arra buzdította a ballagókat, raktározzák el azokat az értékeket, melyekkel igyekeztek az évek során felvértezni őket, 4, 8, vagy 15 év során. Majd a szülőkhöz fordult, köszönetet mondva az évek során nyújtott mindennemű támogatásért, illetve az osztályfőnökökhöz, köszönetet mondva az évek során tanúsított odafigyelésért, a diákokkal való törődésért.

Az iskolaigazgató szavai után Kallós Zoltán, a tanügyminisztérium kisebbségi oktatásért felelős államtitkára szólt az ünneplőkhöz. Elmondta, tisztában van vele, hogy mennyire nehéz volt az elmúlt másfél esztendő, hiszen 2020 márciusában átalakult az iskolai élet, de a pedagógusok, a diákok és a szülők összefogásának köszönhetően ez is egy megléphető akadálynak bizonyult, amiért mindenkit illet a köszönet. A szülők felé fordulva Kallós biztosította őket afelől, hogy ebben az iskolában minden diák megkapta azt az alapot, amely segíteni fog az életben való helytálláshoz.
A diákokat pedig arra bíztatta, valósítsák meg az iskolai évek alatt szőtt álmaikat, hiszen az ehhez szükséges eszközök mind ott vannak a ballagó tarisznyában. Végül pedig arra kért minden végzőst, az elkövetkező években hódítsák meg a világot, de az egyetemi évek után térjenek haza és éljenek itt Szatmáron, Szatmár megyében, együtt építve és fejlesztve ezt a közösséget.

Az államtitkár után Pataki Csaba megyei tanácselnök szólt a diákokhoz. Elmondta, minden korszaknak megvannak a korlátai. Három évtizeddel ezelőtt, például a magyar himnusz énekléséhez kellett bátorság. Akkor másféle korlátozások kötötték a kor ballagóit, melynek ő maga is tagja volt. Ma a karanténhelyzet, az online oktatás nehezítik a diákok életét, de mindezek ellenére a közösség épül és megmarad. Végül pedig az érettségihez kívánt sok sikert a diákoknak Pataki.

Ezután Kereskényi Gábor polgármester intézett beszédet a diákokhoz. „Eljött eddigi életetek legfontosabb napja. Iskolátok falai között megkaptátok a helyes útravalót az élethez. Tanáraitok négy éven át mutatták a helyes utat nektek. De a sikerhez ők egyedül nem lettek volna elegendők, hiszen szüleitek mindennemű támogatása nélkül nem tarthatnátok ma itt. Életetek egy olyan szakasza ért véget, melynek során sokszor azt hittétek, eget rengető problémáitok vannak, de higgyétek el, az igazi kihívások csak ezután jönnek. Ahogy telnek az évek, megértitek, hogy az elétek háruló feladatokhoz képest, mennyire apróságnak tűnnek majd a diákévek gondjai. Viszont helyén kell kezelni az elmúlt éveket, mert ezek jelentik majd a megfelelő alapot az előttetek álló évekhez. Kívánom nektek, hogy soha ne egyedül, hanem mindig közösségben társakkal járjátok az előttetek álló utat, tudva azt, hogy az otthonotok Szatmárnémeti és Szatmár megye, amiről soha nem szabad elfeledkeznetek” – fogalmazott Kereskényi.

Végül Szejke Ottilia helyettes főtanfelügyelő szólt a diákokhoz: „Ahhoz, hogy tovább lépjünk, le kell zárnunk egy fejezetet. Változó, hogy hogyan is zajlik ez a lezárás. Van, aki boldog, mert várja a folytatást, van, aki fenntartásokkal tekint az új felé. Számotokra kedves ballagó diákok az iskolás évek ideje lezárult. Sokan közületek tovább tanultok, de mindez már felnőttként történik, mivel a mi szociális kultúránk a felnőtté válást részben a ballagással azonosítja. Az előttetek álló útra, a Hám János Líceum diákjaként a tárgyi tudás mellett sok más értékes útravalót is beszerezhettetek, hiszen az iskolában a lelki élet fejlesztése révén a hit, az empátia és az elfogadás képességét is elsajátíthattátok, melyekre mindig nagy szükségetek lesz az életben. Bátran és emelt fővel folytassátok tehát életetek útját, ehhez kívánok sok sikert!” – fogalmazott.

Az ünnepi beszédeket követően a 43 végzős diák méltatása, az oklevelek, a diplomák és a különböző elismerések átadása következett.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: